Wiosenna sałata z krewetkami, szparagami i grillowanymi bakłażanami

Wszystko co z krewetkami uwielbiam, a tym bardziej jak potrawę można przygotować w mgnieniu oka!:)  Maj to miesiąc szparagów, na każdym targu i w sklepach jest ich pod dostatkiem, dlatego też wpadłam na pomysł połączenia krewetek i szparagów, których smak został urozmaicony przez dodanie grillowanych bakłażanów, pomidorków cherry i migdałów, te wszystkie zdrowe cuda na świeżych liściach szpinaku. Palce lizać!:)

Wiosenna sałatka z krewetkami, szparagami i grillowanymi bakłażanami

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki 1 porcja:

  • 100-200g krewetek
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • garść pomidorków cherry
  • świeży szpinak
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • migdały lub pestki dyni
  • szczypta gałki muszkatołowej, soli himalajskiej, pieprzu
  • czosnek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • marynata do krewetek: 1/3 czerwonej papryczki chili (można użyć więcej, jeśli lubi ostre potrawy), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

Krewetki obrać i zamarynować w marynacie do krewetek. Wstawić do lodówki na ok. 15 min. W tym czasie bakłażany pokroić w plasterki, a następnie w połówki i przyprawić szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Odstawić przyprawione bakłażany na ok. 10 min., po tym czasie grillować na patelni beztłuszczowej. Szparagi – odciąć ok. 2 cm końcówki, pozostałą długość przekroić na mniejsze część. Pokrojone szparagi delikatnie podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z 1/2 ząbka czosnku, przyprawić szczyptą soli, pieprzem i gałką. Następnie dodać odrobinę wody i dusić ok. 5 min. pod przykrycie. Gotowe szparagi i grillowane bakłażany położyć na liściach umytego szpinaku, a na patelnię wrzucić wcześniej zamarynowane krewetki, podsmażyć ok. 1 min i dodać pomidorki cherry przekrojone w połówki i drobno pokrojone suszone pomidory.  Całość smażyć przez 3-4 min., aż krewetki i pomidorki puszczą soki. Ciepłe krewetki położyć na sałacie z bakłażanami i szparagami, polać sosem z krewetek i pomidorków, wierz posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami lub pestkami dyni. Na koniec można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego!:)

Napisz komentarz