Najlepsze dania to takie, które nie zajmują dużo czasu a smakują nieziemską i praktycznie jednogarnkowe. Takie właśnie było założenie mojego obiadu, który był również posiłkiem po treningu. Miało być szybko i pysznie!
Makaron ryżowy z krewetkami po tajsku w sosie kokosowym z limonką i sezamem
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 2
Składniki:
- 500 g krewetek gotowane w skorupie, po obraniu 300 g
- 100 g makaron ryżowy
- 200 ml mleko kokosowe, polecam firmę Real Thai
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego, bezglutenowy Tamari
- sok z 1 limonki
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki sezam biały
- 2 średnie papryki (zielona i czerwona)
- 1/2 mała cukinia
- szczypta soli, pieprzu
- 1 łyżeczka olej kokosowy nierafinowany
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka lub żótko
- 1 łyżka erytrytol/ksylitol
- opcjonalnie: świeża kolendra, szczypiorek
Przygotowanie:
Krewetki obrać ze skorupy. Szalotkę posiekać, imbir drobno pokroić i wrzucić razem z jajkami lub żółtkami na rozgrzany olej kokosowy w Woku i chwilę podsmażyć. Później dodać pokrojoną w paski paprykę i cukinię a następnie dodać sos ostrygowy, sos sojowy, erytrytol/ksylitol i przeciśnięty przez prasę czosnek. Dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć i następnie dodać mleko kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy obrane krewetki i dusimy do momentu aż krewetki będą gotowe. Całość można przyprawić szczyptą soli i pieprzem do smaku. W między czasie ugotować makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Podać krewetki po tajski w sosie kokosowym z limonką i makaronem ryżowym. Na koniec posypać uprażonym na suchej patelni sezamem i świeżą kolendrą/szczypiorkiem -opcjonalnie.
Smacznego!