Dzisiejsza tarta bez pieczenia, to szybki pomysł na sezonowe owoce w formie ciacha dla gości, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Spód tarty jest low-carb, bez glutenu i składa się, tylko z 4 składników- wiórek kokosowych, nerkowców (lub innych orzechów), ksylitolu i oleju kokosowego. Natomiast galaretka, to miks świeżych owoców leśnych (jeżyny, maliny, porzeczki czarne i czerwone) z dodatkiem wody, słodzika i agaru, czyli tak naprawdę mus owocowy, z którego zrobiłam galaretkę. Bakaliowy słodki spód idealnie kontrastuje z kwaśną galaretką. Uważam, że taki mus owocowy stanowi zdrowszą alternatywę dla gotowych i kupnych galaretek w torebce. 🙂
Tarta bez pieczenia z galaretką z owoców leśnych
Przygotowanie: 20 min. +1,5-2 h chłodzenia, forma średnia ok.31
Spód:
- 200 g wiórki kokosowe
- 20 g olej kokosowy
- 200 g orzechy nerkowca lub inne np. laskowe
- szczypta soli
- 20 g ksylitol/erytrytol
- ekstrakt waniliowy-opcjonalnie
- woda do podlania masy-opcjonalnie
Galaretka z owoców leśnych:
- 300 g miks owoców leśnych (jeżyny, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, jagody/borówki, maliny), może być też mrożony
- 100 ml wody
- 30 g ksylitol/erytrytol
- ekstrakt waniliowy-kilka kropli, opcjonalnie
- 15-20 g agar-agar lub pektyna
- świeże owoce leśne do ułożenia w galaretce
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż się trochę zarumienią. Następnie przesypać do miski. Orzechy zmiksować w blenderze na mąkę i dodać do wcześniej uprażonych wiórek kokosowych wraz z ksylitolem/erytrytolem, rozpuszczonym olejem kokosowym, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym-opcjonalnie. Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta, lepka masa. Jeśli masa nie chce się, ze sobą połączyć można dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Uzyskane ciasto wykładamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Owoce leśne zmiksować i przetrzeć przez sitko do garnuszka, aby usunąć pestki. Podgrzać mus owocowy z dodatkiem wody, dodać agar lub pektynę razem ze słodzikiem i ekstraktem waniliowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do ostudzenia. Galaretkę wylać na schłodzony spód, ułożyć świeżę owoce i wstawić ponownie do lodówki na ok. 1,5-2h.
Na zdrowie!