Jakiś czas temu dostałam zamówienie na tartę owocową dla kawiarni Corona Coffee w Szczecinie, z którą od pewnego czasu mam przyjemność współpracować- przygotowując zdrowe słodkości.
W tym czasie pogoda była niezbyt rewelacyjna, brakowało energii i słońca. Zainspirowana stanem pogody, postanowiłam zrobić tartę, które będzie takim słodkim, zdrowym i kojarzącym się z promieniami słońca oraz letnimi porankami deserem. W tym czasie sezon na brzoskwinie? był w pełni, więc nie mogłam wybrać innego owocu, który spełniał moje kryteria i idealnie pasował do słodkich deserów.
Brzoskwinie oprócz tego, że mają wspaniały smak i idealnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu dań, deserów i przetworów, charakteryzują się wieloma cennymi cechami i właściwości:
- pozytywny wpływ na stan włosów, skóry oraz paznokci – odżywiają je, nawilżają i wzmacniają;
- poprawiają samopoczucie i dodaję energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy, zapobiegają apatii, rozdrażnieniu – zawierają niacynę, witaminę potrzebną do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia;
- dzięki zawartości wody oraz błonnika, świetnie wspomagają i regulują pracę jelit;
- są lekkostrawne, więc nie obciążają układu pokarmowego;
- wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn, m.in. dzięki działaniu moczopędnemu;
Jak widzicie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!?
Tarta brzoskwiniowa
forma do tarty: 28 cm, czas przygotowania: 45 min.
Składniki:
Spod bakaliowy:
- 120 g płatki owsiane bg
- 20 g amarantus ekspandowany
- 100 g wiórki kokosowe
- 180 g suszone daktyle
- 20 g olej kokosowy nierafinowany
- kilka kropli ekstraktu waniliowego-opcjonalnie
Masa brzoskwiniowa:
- 3/4 puszki (300 ml) mleczko kokosowe, polecam Aroy-D lub Real Thai
- 3 małe brzoskwinie
- 1 łyżeczka agar- agar
- 3 łyżki g ksylitol/erytrytol/ lub inny słodzik np. stewia
- 1 łyżeczka sok z limonki
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Polewa kokosowa:
- 50 ml mleczko kokosowe
- 10 g ksylitol/erytrytol lub inny słodzik np. stewia
- 10 g olej kokosowy nierafinowany
- sok z limonki- 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Karmelizowane brzoskwinie:
- 2 średnie brzoskwinie
- 5 g olej kokosowy nierafinowany
- 5 g erytrytol/ksylitol
Inne dodatki: prażone płatki migdałowe, jagody goji, świeże maliny
Przygotowanie:
Spód:
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, daktyle namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 20 min, olej kokosowy rozpuścić w małym garnuszku. W blenderze kielichowym lub ręcznym zmiksować płatki owsiane, namoczone daktyle i wiórki kokosowe. Masę przełożyć do małej miski, dodać amarantus ekspandowany i rozpuszczony olej kokosowy oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć na spód i brzegi tarty. Wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy brzoskwiniowej.
Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze części, pozbyć się pestki. Zmiksować pokrojone brzoskwinie z mleczkiem kokosowym na “koktajl”/”smoothie”. Koktajl brzoskwiniowy przelać do garnka, delikatnie podgrzać i dodać słodzik, sok z limonki, agar oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego-opcjonalnie. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia słodzika. Przygotowaną masę brzoskwiniową przelać na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Przygotować karmelizowane brzoskwinie.
Karmelizowane brzoskwinie:
Brzoskwinie umyć, pozbyć się pestki i pokroić na paski. Na patelni rozgrzać olej, rozłożyć brzoskwinie i posypać słodzikiem. Delikatnie smażyć, do momentu aż brzoskwinie będą się robić miękkie i puszczać sok. Tak przygotowane brzoskwinie ułożyć na wierz masy brzoskwiniowej wokół brzegów. Przygotować polewę mleczną.
Polewa mleczna:
W małym garnuszku rozpuścić olej kokosowy i słodzik na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszać, do momentu rozpuszczenia się słodzika. Gdy słodzik się rozpuści zmniejszyć ogień i dodać mleczko kokosowe. Polewą polać skarmelizowane brzoskwinie, ułożone na wierzchu tarty.
W środku tarty można ułożyć świeże maliny, całość posypać jagodami goji i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!