Święta tuż tuż… Przyznam się, że na ostatnią chwilę zabrałam się w tym roku za świąteczne wypieki i nowe pomysły. A jak Święta, to muszą być pierniczki i ten zapach unoszący się po całym domu… , ktory jeszcze bardziej wprowadza Nas w świąteczny nastrój. ?
Moje pierniczki są wegańskie w wersji bez glutenu i cukru, a ich przygotowanie wcale nie jest pracochłonne-najwiecej czasu zajmuje ich wycinanie ( jak nie macie wzorników, tak jak ja?) i lukrowanie, ale to też kwestia wrodzonych umiejętności, które nie są akurat moją mocną stroną. ?? No cóż trzeba sobie jakoś radzić i nie trzeba być dobrym we wszystkim. ?
Do przygotowania moich zdrowych pierniczków, wystarczy tylko kilka składników – mąką gryczana, mieszanka przypraw do ciast świątecznych, soda oczyszczona/proszek bg, mleko roślinne i skrobia! ?
Wegańskie pierniczki bg
Czas: 20 min, ok. 30 szt.
Składniki-ciasto piernikowe:
- 200g mąką gryczana
- 60g skrobi ziemniaczanej/z tapioki
- 80g erytrytol/ksylitol
- 60g olej kokosowy nierafinowany
- 3 łyżeczki przyprawy świątecznej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku bg
- 100 ml mleko roślinne
- Kilka kropli ekstraktu waniliowego
Lukier bez cukru
- 150 g cukier puder z erytrytolu/ksylitolu
- 6 łyżek aquafaby (woda z ciecierzycy z puszki/słoika)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
W misce połączyć suche składniki na ciasto, dodać rozpuszczony olej kokosowy i kilka kropli ekstraktu wanilowego. Stopniowo dolać mleko roślinne, ugniać tak, żeby nasza masa miała konsystencję ciasta kruchego (było zwarte i dobrze połączone). Wyrobione ciasto rozwałkować na stolicy, posypaną mąką i wykroić wzory. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni i piec pierniczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10-15 min., po tym czasie wyciągnąć do ostudzenia.
Z erytrytolu/ksylitolu przygotować cukier puder-można zmielić w młynku lub blenderze kielichowym na drobny pył. W miseczce najpierw zmiksować aquafabe na sztywną pianę (tak jak białka jaja kurzego), podczas miksowania stopniowo dodać cukier puder ze słodziak i na koniec sok z cytryny/limonki. Tak przygotowany lukier, przełożyć do rękawa z bardzo cieniutkim otworem i ozdobić ostudzone pierniczki według preferencji, kreatywności i umiejętności.?