Po raz pierwszy miałam przyjemność spróbować puddingu z tapioki ok. 5 lat temu. Będąc jeszcze na studiach, pracowałam w sklepie Kuchnie Świata, ten sklep jest rajem dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki z różnych zakątków Świata. To właśnie tam, poznałam najwięcej bardzo ciekawych produktów m.in pierwszy raz spotkałam się z tapioką (wcześniej nie wiedziałam z czym to się je…:D).
Tapioka a dokładnie jej granulat, to takie mała lub większe białe kuleczki, to skrobia otrzymywana z manioku, z kształtu przypomina bataty a z wyglądu ziemniaki. To co warto wiedzieć na temat tapioki, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy, hipoalergiczny i łatwostrawny. Daje dobry zastrzyk energii. 🙂
Kulinarnie granulat z tapioki można wykorzystać do przygotowania właśnie puddingu, który robi się bardzo prosto. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- Warto namoczyć tapiokę w mleku lub w wodzie przed gotowaniem, dzięki temu kuleczki będą szybciej się gotowały
- Trzeba bardzo dokładnie mieszać podczas gotowania, ponieważ łatwo przyklejają się do dna naczynia
- Gotujemy tak długo, aż białe kuleczki staną się przezroczyste
Kokosowy pudding z tapioki z mango
Składniki: 1 porcja
- 30 g drobny granulat tapioki
- 100 ml mleczko kokosowe, polecam Aroy-D lub Real Thai
- 100 ml mleko z czarne ryżu firmy Natumi ( stąd ten kolor-purpurowy puddingu, ale można użyć inne mleko, nawet krowie)
- 5 g erytrytol/ksylitol
- 2-5 ml (1/2-1 łyżeczka) sok z limonki
- ekstrat waniliowy-opcjonalnie jedna kropla
Dodatki:
- 50 g mango lub inny owoc np. truskawki, maliny, ananas
- ok. 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe
- ok. 1 łyżki jogurt kokosowy naturalny firmy Planton (dostępny m.in w sklepie Lidl lub Auchan)
Przygotowanie:
Tapiokę zalać mleczkiem kokosowym i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie, przełożyć tapiokę do garnuszka, dolać mleko ryżowe (lub inne) i gotować. Dodać słodzik, sok z limonki i opcjonalnie ekstrat waniliowy. Gotujemy na małym ogniu i co jakiś czas mieszamy, ponieważ tapioka łatwo przykleja się do dna. W trakcie gotowania można dodać więcej wody lub mleka ryżowego lub kokosowego, żeby kuleczki mogły wchłonąć płyn. Pudding jest gotowy, jak kuleczki staną się przezroczyste.
Mango idealnie komponuje się z kokosową nutą puddingu, należy je obrać i pokroić w kostkę.
Gotowy pudding przekładamy do deserówki (szklaneczki), na wierz kładziemy kawałki mango, trochę jogurtu kokosowego (opcjonalnie) i posypujemy wiórkami.
Smacznego!:)