Kokosanki, czyli szybkie ciasteczka na białkach z dużą ilością wiórek kokosowych skradły moje podniebienie. Idealna przekąska dla wszystkich, którzy uwielbiają kokos, tak jak Ja! Kokosanki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zewnątrz idealnie kruche a w środku miękkie. Zainspirowałam się przepisem Ani Starmach, który zmodyfikowałam i zamiast zwykłego cukru użyłam erytrytolu, który charakteryzuje się tym , że nie ma kalorii i nie wpływa na szybki wyrzut cukru we krwi. Moje kokosanki należą do słodkości bez cukru, zatem będą idealną przekąską dla cukrzyków, insulinoopornych i każdego kto unika na co dzień nadmiaru cukru. Ponadto nie zawierają białek mleka i glutenu, więc mogą je spokojnie jeść osoby na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
Kokosanki bez cukru ?
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość: 23-24 szt. średniej wielkości
Składniki:
- 4 białka jajek
- 60 g masło klarowane lub zwykłe lub olej kokosowy (ja użyłam masło klarowane-nie zawiera białek mleka)
- 200 g wiórki kokosowe
- 150 g erytrytol
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny/limonk
Przygotowanie:
Masło podgrzewać w garnku, następnie dodać 100 g erytrytolu. Podgrzewać i poczekać, aż słodzik się rozpuści.
Odłożyć masę do ostudzenia. Międzyczasie białka ubić a sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały erytrytol (50 g), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę ubitych białek wymieszać delikatnie ze schłodzoną masą kokosową i stopniowo dodawać pozostałą pianę. Za pomocą łyżki nakładać średnie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcemy małe kokosanki, należy wykorzystać małą łyżeczkę. Piec przez 16–18 min. w temp. 180 stopni.