Pozostając w temacie “fit” domowych batonów ze sklepowych półek, przedstawiam Wam kolejny przepis, tym razem na PROTEINOWY BATON SNIKERS!
Przepis jest mega szybki i banalnie prosty, a efekt końcowy warty przygotowania. Ze względu na to, użyłam odżywki białkowej jest pełnowartościową przekąską dostarczającą białka, węglowodanów i tłuszczu. Można go zjeść jako przekąskę przed treningiem jak i po treningu. Ponadto jest bez glutenu i cukru!
Proteinowy baton SNIKERS
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość: keksówka 20cm x 13 cm
Składniki:
Kruchy ciasto
- 2 miarki odżywki białkowej serwatkowej WPC (u mnie o smaku ciasteczkowym)-można użyć innej też wegańskiej
- 100 g mąki ryżowej
- 120g mleka migdałowego lub ryżowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
- szczypta soli himalajskiej
Masa słony karmel z orzechami
- 100 g daktyle świeże lub suszone
- 80 g mleczko kokosowa-gęsta część
- 80 g orzeszki ziemne prażone i solone lub nie- można dodać później szczypty soli
- 1/3 łyżki soku z limonki/cytryny
Polewa czekoladowa bez cukru
- 15 g olej kokosowy nierafinowany
- 3 g kakao naturalne
- 5 g erytrytol
- 10 g mleczko kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto: w misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (u mnie silikonowa). Nagrzać piekarnik do temp. 180 stop. i piec ok. 12-15 min, do momentu aż ciasto będzie suche w środku. Po upieczeniu odstawić do słodzenia.
W międzyczasie przygotować słony karmel z orzechami: z daktyli świeżych wydrążyć pestki, a suszone należy najpierw namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 min po tym czasie odlać i wycisnąć nadmiar wody. Wszystkie składnik umieścić w blenderze i zmiksować. Mają być kawałki orzechów, masa nie musi być gładka. Tak przygotowaną masę karmelową z orzechami przełożyć na upieczony spód.
Następnie przygotować polewę czekoladową bez cukru: w małym garnuszku rozpuścić erytrytol z olejem, następnie dodać mleczko i kakao. Dokładnie wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Polewą czekoladową polać górę masy karmelowej.
Gotowe słodzić w lodówce przez ok. 10 min, następnie wyciągnąć z keksówki i przekroić na batoniki. 🙂