Święta Wielkanoce tuż tuż… Pewnie większość z Was już ma plany na ciasto wielkanocne. Dla wszystkich, którzy zastanawiają się jeszcze nad wyborem, przychodzę z pomocą na Wielkanocny Mazurek z kremem sezamowo-limonkowym i polewą czekoladową. To wszystko bez cukru i mąki na bazie migdałów z niskim IG.
Mój Wielkanocny Mazurek jest nie tylko słodki (bez cukru), ale i też ma sporą wartość odżywczą. Dzięki wykorzystaniu pasty sezamowej Tahini z sezamu niełuskanego, dostarczamy zdecydowanie więcej wapnia, magnezu, miedzi, cynku i żelaza. Sezam niełuskany charakteryzuje się ciemniejszą barwą niż częściej spotykany sezam biały.
WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM SEZAMOWO-LIMONKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
bez cukru, bez mąki, bez glutenu, bez białek mleka
Czas przygotowania: 40 min.
Ilość: keksówka 20cm x 13 cm
Składniki:
Kruchy ciasto
- 150 g mąka migdałowa lub zmielone migdały
- 3 łyżki erytrytol/ksylitol/stewia (u mnie erytrytol)
- 2 łyżki olej kokosowy nierafinowany
- szczypta soli himalajskiej
- 1 jajko
Krem sezamowo-limonkowy
- 80 g pasta sezamowa Tahinii z sezamu niełuskanego, ewentualnie zwykła
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2,5 łyżki erytrytol/ksylitol/stewia
- 3 łyżki mleko ryżowe lub inne roślinne
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolada gorzka 99% kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżka mleko ryżowe lub inne roślinne
- 1 łyżka erytrytol/ksylitol/stewia
Dodatki:
- 20 g bakalie- jagody goji, pistacje, orzechy laskowe (miks, mogą być inne)
- 30 g borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Ciasto: w misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć w kilku miejscach. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stop. i piec ok. 25 min, do momentu aż ciasto będzie złoto zarumienione Po upieczeniu odstawić do słodzenia.
W połowie czasu pieczenia przygotować krem sezamowo-limonkowy: do małego garnuszka przełożyć pastę sezamową, dodać olej kokosowy, sok z limonki i słodzik. Chwilę podgrzać na małym ogniu do połączenia się składników (można dodać więcej słodzika lub soku z limonki, według uznania. Gotowy krem przełożyć na upieczony i słodzony spód.
Następnie przygotować polewę czekoladową bez cukru: w małym garnuszku rozpuścić erytrytol z olejem, następnie dodać kostki czekolady. Poczekać aż się rozpuści i dodać mleko ryżowe. Całość dokładnie zamieszać, tak żeby składniki się połączyły. Polać polewą mazurek i ozdobić bakaliami z borówkami lub według uznania.