Wegański parmezan- bez białek mleka

Spaghetti, kaszotto i risotto z dodatkiem parmezanu, a może zupa-krem lub zapiekanka warzywna? Parmezan, to idealny dodatek, którego niewielka ilość wzbogaca smak wielu potraw.

A co jeśli nie możesz jeść przetworów mlecznych, w tym parmezanu, a byłeś jego wielbicielem? Nic straconego! Wystarczą dwa, w sumie trzy składniki i możesz zrobić swój zdrowy, bez białek mleka parmezan i nadać swojej potrawie serowy aromat.

Ten przepis to nic wyjątkowego dla Wegan i widnieje na różnych wegańskich blogach. Jednak, gdy rezygnujemy z nabiału z powodów zdrowotnych, które do tej pory często gościły w naszym menu ( nawet 2-3 razy w ciągu dnia), to istna rewolucja i poszukujemy ich  zamienników.

Wegański parmezan, to nie tylko “smakowa” alternatywa dla tradycyjnego parmezanu, ale też zdrowy dodatek. Składa się z dwóch głównych składników- płatki drożdżowe nieaktywne i orzechy nerkowca oraz jednego dodatkowego- sól lub suszony czosnek.

Płatki drożdżowe są źródłem białka, witamin z gr. B i  nie należy ich mylić z drożdżami piekarskimi czy suszonymi, które są wykorzystywane w piekarnictwie i cukiernictwie, ponieważ nie mają ich właściwości technologicznych. Płatki drożdżowe nieaktywne dostępne są w wielu Eko sklepach i supermarketach na dziale ze zdrową żywnością  Natomiast orzechy nerkowca, to kopalnia minerałów, zwłaszcza magnezu, fosforu, cynku, manganu, miedzi i selenu oraz witamin z gr. B.

Dla jeszcze większej zachęty, ten parmezan to 3 minuty roboty! Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na sypką masę i gotowe!

WEGAŃSKI PARMEZAN

bez cukru, bez mąki, bez glutenu, bez białek mleka

Czas przygotowania: 3 minuty

 


Składniki:

  • 100 g orzechy nerkowca
  • 40 g płatki drożdżowe nieaktywne
  • szczypta soli himalajskie/ suszonego czosnku

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na sypko ( nie uzyskujemy konsystencji masła orzechowego). Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Napisz komentarz