W upalne dni często nie mamy ochoty na mięso, które tego ciepła nam jeszcze bardziej dodaje. Co możemy zjeść zamiast zwykłego burgera mięsnego? Jedną z alternatyw może być właśnie dzisiejszy orzechowy burger z tofu, idealny do warzywnej sałatki czy bułki.?
Tofu jest też źródłem białka czy fitoestrogenów, przez co wpływa na gospodarkę hormonalną. Z tego względu zalecam sięgać po tofu nie częściej niż raz w tygodniu, w przypadku osób z zaburzeniami pracy tarczycy. Natomiast dla kobiet borykajacych się z silnymi objawami PMS czy menopauzy, może być doskonałym źródłem właśnie fitoestrogenów.?
Orzechowe burgery robi się bardzo szybko, wystarczy połączyć kilka składników i usmażyć lub upiec. ?
ORZECHOWE BURGERY Z TOFU
Wegańskie
Czas przygotowania: 10 min+ smażenie/pieczenie
Składniki na ok. 13 średnich burgerów
- 3 opakowania tofu marynowanego lub wędzonego ok. 600g
- 70 g płatki owsiane (mogą być bezglutenowe)
- 10 szt. pomidory suszone w oleju
- 3 czubate łyżki masło orzechowe
- Szczypta soli himalajskiej lub 1 łyżeczka sosju sojowego (w wersji bg Tamari) – opcjonalnie
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub innego np. oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki wody
- Szczypta pieprzu
- Szczypta zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- Dodatki: sałata, ulubione warzywa, bułka – opcjonalnie
Przygotowanie:
W blenderze kielochiwym umieścić wszystkie składniki i zmiksować.
Można przygotować masę w dużej misce: tofu rozdrobnić na mniejsze kawałki, pomidory drobno posiekać, czosnek przeciągnąć przez prase. Dodać pozostałe składnik, przyprawić i unieść za pomocą rąk do połączenia się składników.
Następnie uformować burgery i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Można burgery upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. przez ok. 10-15 min.