Na dworze temperatury biją rekordy, dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami drugim przepis na moje
?PROTEINOWE LODY Z KARMELEM.?
Lody te to doskonała zdrowa przekąska i źródło szybko przyswajalnego białka. Takimi lodami możecie się spokojnie zajadać, bez wyrzutów sumienia- nie zawierają cukru! Przepis jest szybki, banalnie prosty a smak genialny!?
Sprawdźcie sami!?
PROTEINOWE LODY Z KARMELEM?
bez cukru, bez glutenu, bez jajek
Czas przygotowania: 15 min+ mrożenie (ok.2-3h)
Składniki na ok. 6 lodów
(foremka zakupiona w Pepco)
Masa proteinowa:
- 100 g odżywka białkowa u mnie smak ciasteczkowy (może być też wegańska i w innym smaku np. waniliowa czy śmietankowa)
- 250 ml napój ryżowo-kokosowy
Słony karmel:
- 2 czubate (bardzo) lub 3 normalne łyżki 100% masła orzechowego (bez cukru)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 80 ml napoju ryżowo-kokosowego
Przygotowanie:
W blenderze kielichowym lub za pomocą shakera zmiksować/wymieszać białko z mlekiem. Rozlać otrzymaną masę do trochę ponad połowę wysokości foremek na lody. Przygotować słony karmel. W małym garnuszku na średnim ogniu skarmelizować erytytol (do momentu jego rozpuszczenia się). Dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać, następnie dodać napój ryżowo-kokosowy (cały czas mieszając) a na końcu masło orzechowe i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień do minimum i dokładnie całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Można dodać trochę więcej napoju ryżowo-kokoswego, jeśli masa nie chce się połączyć i nie ma jednolitej konsystencji. Tak otrzymany karmel wkładamy do foremek częściowo wypełnionych masą proteinową za pomocą łyżeczki i wstawiamy na ok. 2-3h do zamrażalnika.