Wegański torcik z czekoladową pianką i konfitura jagodową

Często w poradni słyszę od kobiet, że mają słabość do czekolady. Z myślą o tych wszystkich kobietach, które nie mogę jeść wszystkiego wymyśliłam czekoladowy torcik na bazie mąki migdałowej i buraków z mocno czekoladową pianką z aquafaby, a dokładniej z wody po fasoli czerwonej (może być też woda z ciecierzycy ), bo taka woda stanowi doskonały zamiennik białek jaj i świetnie się ubija!
Pod czekoladową pianką ukrywałam lekko kwaskowatą warstwę  konfitury jagodowe z firmy pięć smaków, słodzoną ksylitolem. Oczywiście, możecie zrobić swoją konfiture lub wybrać inny smak np. wiśniową. 🙂

Ciasto może wydawać się czasochłonne, ale uwierzcie mi robi się je naprawdę szybko. 🙂

WEGAŃSKI TORCIK Z CZEKOLADOWĄ PIANKĄ I KONFITURĄ JAGODOWĄ

Czas przygotowania: 30 min.+ 45-50 min. pieczenia

Składniki na forme tortową  20cmx20cm


Ciasto:

  •  1 średni gotowany burak
  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki kakao naturalne
  • 1/2 łyżeczki soli hinalajskiej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki erytrytol/ksylitol
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam mleko sojowe)

Pianka czekoladowa:

  •  80g czekolada 99% kakao (może być też 92% kakao lub min. 70% kakao-im wyższa zawartość kakao, tym mniej cukru)
  • 1/4 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 2-3 łyżki cukier puder z erytrytolu/ksylitolu/stewii do czekolady
  •  woda z dwóch puszek fasoli czerwonej lub ciecierzycy (cieciorki)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny /limonki
  •  3-4 łyżki cukru pudru z erytrytolu/ksylitolu/stewii
  • 2 czubate łyżki olej kokosowy

Przygotowanie:


Ciasto:

Buraka ugotowanego zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać rozpuszczony olej kokosowy i mleko roślinne. Następnie dodać przesiane przez sito suche składki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia), na koniec erytrytol i sól. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na wysmarowaną niewielka ilością tłuszczu i opruszoną mąką tortownice i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. przez ok. 1h. Ciasto może być wilgotne w środku.

Czekoladowa pianka:

W trakcie pieczenia się ciasta, zabieramy się za przygotowanie czekoladowej pianki z aquafaby. W garnuszku rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym, dodać sok z cytryny i cukier puder z eryreytolu/ksylitolu/stewii (wystarczy zmiksować erytrytol/ inny słodzik na cukier puder). Odstawić na bok, żeby trochę ostygła. Teraz do miski przelać wodę po czerwonej fasoli lub ciecierzycy i miksować ze szczyptą soli przez parę minut do momentu aż powstanie sztywna piana (taka jak podczas ubijania białek jaj), do dobrze ubitej piany z aquafaby dodajemy po łyżeczce cukru pudru z erytrytolu/ksylitolu lub stewii. Gdy mamy już gotową pianę, jej 2-3 łyżkeczki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, wymieszać i następnie całość przełożyć do ubitej piany z aquafaby i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki na czas pieczenia się i stygniecia ciasta.

Gdy nasze ciasto będzie już upieczone i wystudzone, wierzch posmarować konfiturą jagodową i na to czekoladową piankę. Wstawić najlepiej na ok. 30 min do lodówki…i gotowe!

Napisz komentarz