Czy wiesz, że 12 kwiecień to dzień czekolady??? Znam takich czekoladoholików, u którzy na jednej tabliczce się nie kończy… ☺ Na szczęście do nich nie należę, a jeśli miałabym wybrać między mleczną lub białą-to mój wybór padłby na BIAŁĄ. Dlatego, też przygotowałam przepis na wegańską białą czekoladę, którą można zajadać się bezkarnie- nie ma cukru (którego jest mnóstwo w białej czekoladzie) i białek mleka.
Vegańska Biała Czekolada z Bakaliami
Czas przygotowania: 10 min, 1 tabliczka
Masa czekoladowa:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (stałego)
- 1,5 łyżeczki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu
- 3 łyżki mleka w proszku-kokosowe, ryżowe lub inne (u mnie kokosowe)
Dodatki:
- jagody goji, migdały lub inne bakalie
- ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie :
W garnku na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać mleko w proszku i zmielony ksylitol/erytrytol. Całość mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Na spód foremki wsypać ulubione bakalie i wlać masę czekoladą. Schłodzić w lodowce przez ok.1h (można wsadzić na ok. 15-20 min. do zamrażalki). Gotową czekoladę najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!?
Pięknie wygląda ta czekolada?to będzie przyjemność na inną okazję ?… nie widziałam jeszcze nigdzie mleka kokosowego w proszku…?
Jest takie mleko, zwykle w sklepach eko 🙂