Biała czekolada-bez cukru i białek mleka

Czy wiesz, że 12 kwiecień to dzień czekolady???  Znam takich czekoladoholików, u którzy na jednej tabliczce się nie kończy… ☺ Na szczęście do nich nie należę, a jeśli miałabym wybrać między mleczną lub białą-to mój wybór padłby na BIAŁĄ.  Dlatego, też przygotowałam przepis na wegańską białą czekoladę, którą można zajadać się bezkarnie- nie ma cukru (którego jest mnóstwo w białej czekoladzie) i białek mleka.

 

Vegańska Biała Czekolada z Bakaliami

Czas przygotowania: 10 min, 1 tabliczka

Masa czekoladowa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (stałego)
  • 1,5 łyżeczki zmielonego na puder ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 łyżki mleka w proszku-kokosowe, ryżowe lub inne (u mnie kokosowe)

Dodatki:

  • jagody goji, migdały lub inne bakalie
  • ziarenka wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie :
W garnku na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać mleko w proszku i zmielony ksylitol/erytrytol. Całość mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Na spód foremki wsypać ulubione bakalie i wlać masę czekoladą. Schłodzić w lodowce przez ok.1h (można wsadzić na ok. 15-20 min. do zamrażalki). Gotową czekoladę najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!?

 

Comments 2

  1. Justyna
    21 kwietnia 2018

    Pięknie wygląda ta czekolada?to będzie przyjemność na inną okazję ?… nie widziałam jeszcze nigdzie mleka kokosowego w proszku…?

    1. 25 lipca 2018

      Jest takie mleko, zwykle w sklepach eko 🙂

Napisz komentarz