Dziś mam dla Was genialny przepis na przemycenie bardzo odżywczego owocu, którym jest awokado w wersji na słodko!? Ta doskonała tarta, to must have, który powinien się znaleźć na Waszych świątecznych stołach jako alternatywa dla wysokocukrowych ciast.? Pyszna, aksamitna, zaskakująca smakiem, zdrowa i bezglutenowa tarta czekoladowa z awokado ? Spróbujcie koniecznie, bo tarta warta jest zrobienia, a jej przygotowanie nie wymaga pieczenia! ?
Wskazówka dotycząca awokado– wybieramy, tylko to dojrzałe awokado, które jest miękkie w dotyku, aby krem był gładki.??
Czekoladowa tarta z awokado
Czas przygotowania: 20 min, w tym 10 min chłodzenia spodu
Spód:
- 100 g daktyli bez pestek (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie) lub 50 g syropu z daktyli
- 100 g wiórki kokosowe
- 100 g płatki jaglane
- 50 g płatki migdałowe
- 30 g oleju kokosowego nierafinowanego-rozpuszczonego
- 2 łyżki masła orzechowego 100%-bez dodatku cukru i oleju palmowego (opcjonalnie)
Masa czekoladowa z awokado:
- 3 dojrzałe awokado (320 g bez skórki i pestki)
- 2 duże dojrzałe banany (ok. 400 g bez skórki)
- 50 g karobu
- 20 g kakao naturalne (opcjonalnie)
- 50 g mleczko kokosowe
- 30 g olej kokosowy nierafinowany
- 10 g miodu, erytrytolu lub ksylitolu- opcjonalnie
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na ok. 10 min. do zmiękczenia (można użyć syropu z daktyli) Wiórki kokosowe, płatki migdałowe i płatki jaglane uprażyć na suchej patelni. Olej kokosowy rozpuścić. Wszystkie składniki na spód wymieszać (poza olejem) i zmiksować na gładką masę, na koniec dodać rozpuszczony olej kokosowy. Wyłożyć masą spód foremki i wstawić na 10 min do lodówki. W międzyczasie przygotować masę czekoladową. Obrane awokado i banan z pozostałymi składnikami zmiksować i wlać masę czekoladową na wcześniej przygotowany i schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do schłodzenia do lodówki.
Smacznego!:)
Comment 1