Smak świąt i pierników zamknięta w małej muffince. Delikatny aromat i smak korzenny, pozostanie z Wami nawet po Świętach. To co je wyróżnia to skład, który jest korzystny dla Waszego zdrowia. Piernikowe muffinki są bezglutenowe i bezmleczne, a przepis jest banalnie prosty!
Fit Muffiny Piernikowe
- Czas przygotowania: 10 minut+ 25 minut pieczenia
- 3 szklanki mąki gryczanej lub innej bezglutenowej
- 2 szklanki mleka roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe z Lidla
- Pół szklanki kakao
- 3 czubate łyżki karobu
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- Skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki soku z jednej pomarańczy-opcjonalnie
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- kilka posiekanych goździków
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 jaja
- 1 banan
- pół szklanki erytrytolu/ksylitolu/lub inny słodzik
- szczypta soli
Polewa czekoladow*:
- 2 łyżki erytrytol/ ksylitol lub inny słodzik
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao/karob
*Można zmienić proporcję według własnego uznania.:)
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, erytrytol, kakao, karob, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy korzenne. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, rozgniecionego banana, olej kokosowy, mleko roślinne, skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać na koniec posiekaną czekoladę.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć po 3 łyżki ciasta. Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Przygotować polewę czekoladową- rozpuścić olej, dodać erytrytol i mieszkać do rozpuszczenia na koniec dodać kakao lub karob. Polać przygotowaną polewą, ozdobić.
Smacznego!:)