Lubicie owoce morza? Ja je uwielbiam!? Są nie tylko smaczne i łatwe do przygotowania, ale ich wartość odżywcza jest bardzo duża. W 100 g tych skorupiaków jest jedynie 90 kalorii, ale wraz z nimi dostarczamy też wysokiej jakości białka i wiele cennych minerałów, których większość Polaków niestety ma niedobór. W krewetkach znajdziemy m.in magnez, potas, selen, cynk, miedź, a także witaminy z grupy B. Tak jak ostrygi, krewetki zaliczamy do naturalnych afrodyzjaków- środków, którym od wieków przypisuje się właściwości pobudzenia seksualnego. Nie tylko przez to, że są zasobne w minerały niezbędne do prawidłowego utrzymania popędu seksualnego, ale też ze względu na ich wyrafinowany smak.
Makaron z czerwonym pesto i krewetkami, to szybkie i bardzo proste danie włoskie, które możesz przygotować swojemu ukochanemu lub wybrance np. na walentynkową kolację ♥
Makaron z czerwonym pesto i krewetkami:
Czas przygotowania: 30 min
- ulubiony makaron najlepiej pełnoziarnisty, spaghetti lub penne- ilość dowolna
- opakowanie czerwonego pesto (słoiczek)
- 20 większych krewetek, mogą być tygrysie i gotowane
- trochę rukoli lub posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan-opcjonalnie
Marynata do krewetek
- sok z cytryny (1 łyżka)
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli himalajskiej, pieprzu i chilii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotować marynatę do krewetek: czosnek przecisnąć przez prasę, wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, przyprawić szczyptą soli, pieprzu i chilii. Dokładnie wymieszać krewetki w marynacie i odstawić na 15 min. do lodówki.
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek- al dente. Po 15 min. zamarynowane krewetki podsmażyć na patelni. Jeśli były surowe powinny zmienić kolor na czerwony i zmniejszyć swoją wielkość. Jeśli były wcześniej gotowane smażymy je ok 4 min.
Ugotowany wg. przepisu makaron, odcedzić i przełożyć do garnka/misy, dodać czerwone pesto, usmażone wcześniej krewetki i całość wymieszać. Można też doprawić do smaku, dodając więcej soli, pieprzu, chilii, czosnku czy soku z cytryny. Na talerzu makaron posypać startym parmezanem i posypać rukolą lub posiekaną natką pietruszki. Gotowe 🙂