Bywają takie dni, że budzik zadzwonił zbyt późno i nie mamy czasu, żeby zjeść śniadanie w domu, przygotować drugiego śniadania lub jakąś zdrową przekąskę przed treningiem, która postawi nas na nogi. W takich sytuacjach, warto mieć przygotowane w domu batony lub kulki mocy, po które będziemy mogli sięgnąć w awaryjnych sytuacjach lub gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Mogą być w różnych wersjach np. batony mocy z młodym jęczmieniem, czy detox z pieprzem cyanne, kurkumą i pestką awokado (przepis najdziesz tu–>.Raw Batony).
Tym razem przygotowałam dla Was idealne połączenie, które jest naturalnym dopalaczem na dzień dobry!:D Te cudowne batony zwą się Morning Glory. Ich wyjątkową moc, wynika z selektywnie dobranych aktywnych składników. Chwała na dzień dobry, to połączenie suszonych jabłek, orzechów nerkowca, pestek słonecznika, miodu gryczanego, białka hemp i chlorelli. Daje kopa !
Czy wiesz, że chlorella jest jedną z najbardziej naszpikowanych w składniki odżywcze algą na ziemi! Zawiera duże ilości białka ( w 100g -aż 60g białka) przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego (100g -13g błonnika). Ponadto jest bardzo dobrym źródłęm Fe, Mg i Zn oraz wielu witamin m.in wit. A, B3, B2, B12. Alga ta ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, udowodnione w licznych badaniach naukowych tj.:
- detoksykacja metali cieżkich
- detoksykacja po radio- i chemioterapii
- wspomaga układ immunologiczny
- wspomaga odchudzanie
- wspomaga walkę z rakiem
- obniżą poziom cholesterolu
Takie batoniki możecie spokojnie przetrzymać w lodówce przez ok. 7 dni i cieszyć się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie na nie ochota!
Morning Glory Baton
Składniki na 10 małych trójkącików:
- 70 g słonecznik
- 150 g nerkowce
- 160g suszone jabłka
- 50 g miód gryczany
- 80g hemp protein
- 20 szt tab chlorella lub 5 g sproszkowanej
Polewa z białej czekolady i wiórek kokosowych:
- 10 g mleka kokosowego w proszku
- 10 g erytrytol/ ksylitol
- 20 g olej kokosowy
- 20 ml mleczko kokosowe
Nerkowce i pestki słonecznika moczyć w zimnej wodzie przez noc. W kielichowym blenderze lub misce (jeśli mamy blender ręczny), zmiksować namoczone dzień wcześniej nasiona i orzechy i suszone jabłka. Przełożyć do miski. Dodać miód, chlorelle (przypadku tabletek należy je rozkruszyć), białko hemp. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć na blaszkę do pieczenia najlepiej keksówkę. Przygotować polewę-rozpuścić w małym garnuszku na małym ogniu erytrytol, dodać olej kokosowy, mleko kokosowe w proszku i mleczko kokosowe. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i polać wierz batoników. Wstawić do lodówki najlepiej na ok. 40 min. Po tym czasie batony są gotowe i można je przekroić w trójkąciki:)