Mornig Glory Baton- zastrzyk energii na dobry początek dnia!

Bywają takie dni, że budzik zadzwonił zbyt późno i nie mamy czasu, żeby zjeść śniadanie w domu, przygotować drugiego śniadania lub jakąś zdrową przekąskę przed treningiem, która postawi nas na nogi. W takich sytuacjach, warto mieć przygotowane w domu batony lub kulki mocy, po które będziemy mogli sięgnąć w awaryjnych sytuacjach lub gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Mogą być w różnych wersjach np. batony mocy z młodym jęczmieniem, czy detox z pieprzem cyanne, kurkumą i pestką awokado (przepis najdziesz tu–>.Raw Batony).

Tym razem przygotowałam dla Was idealne połączenie, które jest naturalnym dopalaczem na dzień dobry!:D Te cudowne batony zwą się Morning Glory. Ich wyjątkową moc, wynika z selektywnie dobranych aktywnych składników. Chwała na dzień dobry, to połączenie suszonych jabłek, orzechów nerkowca, pestek słonecznika, miodu gryczanego, białka hemp i chlorelli. Daje kopa !

Czy wiesz, że chlorella jest jedną z najbardziej naszpikowanych w składniki odżywcze algą na ziemi! Zawiera duże ilości białka ( w 100g -aż 60g białka) przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego (100g -13g błonnika). Ponadto  jest bardzo dobrym źródłęm Fe, Mg i Zn oraz wielu witamin m.in wit. A, B3, B2, B12.  Alga ta ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, udowodnione w licznych badaniach naukowych tj.:

  • detoksykacja metali cieżkich
  • detoksykacja po radio- i chemioterapii
  • wspomaga układ immunologiczny
  • wspomaga odchudzanie
  • wspomaga walkę z rakiem
  • obniżą poziom cholesterolu

Takie batoniki możecie spokojnie przetrzymać w lodówce przez ok. 7 dni i cieszyć się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie na nie ochota!

 

Morning Glory Baton

Składniki na 10 małych trójkącików:

  • 70 g słonecznik
  • 150 g nerkowce
  • 160g suszone jabłka
  • 50 g miód gryczany
  • 80g hemp protein
  • 20 szt tab chlorella  lub 5 g sproszkowanej

Polewa z białej czekolady i wiórek kokosowych:

  • 10 g mleka kokosowego w proszku
  • 10 g erytrytol/ ksylitol
  • 20 g olej kokosowy
  • 20 ml mleczko kokosowe

Nerkowce i pestki słonecznika moczyć w zimnej wodzie przez noc. W kielichowym blenderze lub misce (jeśli mamy blender ręczny), zmiksować namoczone dzień wcześniej nasiona i orzechy i suszone jabłka. Przełożyć do miski. Dodać miód, chlorelle (przypadku tabletek należy je rozkruszyć), białko hemp. Dokładnie wymieszać, masę przełożyć na blaszkę do pieczenia najlepiej keksówkę. Przygotować polewę-rozpuścić w małym garnuszku na  małym ogniu erytrytol, dodać olej kokosowy, mleko kokosowe w proszku i mleczko kokosowe. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Wymieszać i polać wierz batoników. Wstawić do lodówki najlepiej na ok. 40 min. Po tym czasie batony są gotowe i można je przekroić w trójkąciki:)

 

 

Napisz komentarz