Pancakes bez jajek i bez glutenu! Pyszne, delikatne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej z cynamonowym jabłkiem i prebiotykami z zielonego banana.??
Zamiast jajek jako źródło białka wykorzystałam izolat białka serwatkowego do tego zielony banan (źródło prebiotyków, które są doskonałą pożywką dla naszej flory bakteryjnej) i starta marchewka.
Składniki:
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 50 ml mleka roślinnego ( gryczane, owsiane, ryżowe, kokosowe itd.)
- 1 mały zielony banan
- 1 średnia marchew (starta na grubych oczkach)
- 1 miarka odżywki białkowej (u mnie izolat białka serwatkowego, smak ciasteczkowy)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 jabłka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Startą marchew i zielonego banana zmiksować z mąką, mlekiem roślinnym, sodą i odżywką białkową. Smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Jabłko pokroić w kostkę i poddusić na patelni, posypać szczyptą cynamonu.
Smacznego!?