Placuszki gryczane z cynamonowym jabłkiem z prebiotykami??

Pancakes bez jajek i bez glutenu!  Pyszne, delikatne i zdrowe placuszki z mąki gryczanej z cynamonowym jabłkiem i prebiotykami z zielonego banana.??

Zamiast jajek jako źródło białka wykorzystałam izolat białka serwatkowego do tego zielony banan (źródło prebiotyków, które są doskonałą pożywką dla naszej flory bakteryjnej) i starta marchewka.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 50 ml mleka roślinnego ( gryczane, owsiane, ryżowe, kokosowe itd.)
  • 1 mały zielony banan
  • 1 średnia marchew (starta na grubych oczkach)
  • 1 miarka odżywki białkowej (u mnie izolat białka serwatkowego, smak ciasteczkowy)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Startą marchew i zielonego banana zmiksować z mąką, mlekiem roślinnym, sodą i odżywką białkową.  Smażyć małe placuszki na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Jabłko pokroić w kostkę i poddusić na patelni, posypać szczyptą cynamonu.

Smacznego!?

 

 

Napisz komentarz