Z kim mi się kojarzą naleśniki? Z dziadkiem, to on był mistrzem naleśników. Kiedy miałyśmy z siostrą ochotę na naleśniki, już dobrze wiedziałyśmy kogo poprosić o ich przygotowanie.♥
Dzieci je uwielbiają i dorośli też.? Niestety teraz coraz więcej z Nas ma problem z tolerancją glutenu, jajek i mleka. A tradycyjny i mój “dziadkowy” przepis na naleśniki, zawierał w składzie pszenice, jajka, mleko krowie i zwykły cukier…?
Jednak to nie koniec świata! Naleśniki można zrobić bez tych tradycyjnych składników. Mam dla Was przepis na naleśniki z tapioki, bez jajek i zwykłego cukru. Wychodzą doskonałe, tylko trzeba zachować właściwe proporcję, bo mąka z tapioki ma to do siebie, że jeśli użyjemy jej samej to wyjdzie nam żel, a nie naleśnik. Dlatego, trzeba ją zmieszać z inną mąka bezglutenowa np. ryżową, czy gryczaną.?
Tak przygotowane ciasto naleśnikowe, jest doskonałe zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań?
Naleśniki z tapioki:
Czas przygotowania: 10 min
- 105 g/ 3/4 szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej
- 70 g/ 1/2 szklanki mąki z tapioki
- 350 ml/1 1/2 szklanki wody
- szczypta soli himalajskiej
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
- 10g/1 łyżka erytrytol/ksylitol (zamiennik cukru) opcjonalnie w wersji na słodko
- Ulubione dodatki: owoce, nasiona i orzechy, krem kokosowy, mleko kokosowe
Mąki wymieszać z wodą dodać szczyptę soli i słodzika. Całość dokładnie wymieszać na gładką konsystencję. Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym lub maśle klarowanym z dwóch stron. Podać z ulubionymi dodatkami. U mnie naleśniki z kremem i mlekiem kokosowym, cynamon, nasionami chia, czarnymi porzeczkami i bananem. 🙂
czy może być mąka kokosowa albo kasztanowa ?
Mąka kokosowa ma nieco inne właściwości bardziej higroskopijne i trzeba zdecydowanie więcej dodać wody. Poza tym nie będą tak elastyczne. Natomiast mąka kasztanowa jest lepszym wyborem.