BLOK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY LION

Kto nie lubi  “sklepowych” batonów? Sądzę, że nie ma takiej osoby, której nie przypadł do gustu ani jeden popularny baton. Dlatego też, w tych wszystkich alternatywnych słodyczach, staramy się odtworzyć smak batonów jak snikers, mars, lion, kinder bueno, bounty itd.  Powiem Wam, że przynosi to naprawdę bardzo dużą frajdę. Radość jest tym większa, im smaczniejsze i o lepszym składzie uda Nam się zrobić swoje słodkie, które nie będzie miało ogromną ilość samego cukru, tłuszczu trans i przetworzonych dodatków.

Co nie oznacza, że alternatywne słodycze są pozbawione kalorii, bardzo często mają zbliżoną wartość energetyczną, tylko mają jednocześnie wyższą wartość odżywczą i mogą być w wersji bezmlecznej i bezglutenowej.

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na MOCNO CZEKOLADOWO-ORZECHOWY BLOK, który może Wam przypominać batona Lion.

BLOK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY LION

Czas przygotowania: 30 min.+ 1h chłodzenia


Składniki na keksówke o wymiarach: 15 x 20 x 6,5


Składniki:

Masa

  • 70 g ryż preparowany
  • 280 g masło orzechowe
  • 50 g daktyle świeże lub suszone
  • 30 g syrop z daktyli/syrop klonowy lub dodatkowo 70 g  suszonych/ świeżych daktyli
  • 20 g olej kokosowy nierafinowany (rozpuszczony )
  • szczypta soli himalajskiej

Polewa czekoladowa:

  • czekolada gorzka 99% kakao
  • 10 g- 15 g erytrytol lub ksylitol
  • 5 g syrop z daktyli (opcjonalnie)
  • 20 g olej kokosowy

Przygotowanie:


Do miski przesypać ryż preparowany, dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać. Masa powinna się kleić. Można dodać więcej poszczególnych składników, według uznania. W wersji z suszonymi daktylami, należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 20-30 min., odsączyć, zblendować na mus i dopiero dodać do masy. Masa powinna być zwarta, kleista. Odłożyć na chwilę i przygotować polewę. W garnuszku na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy, dodać erytrytol. Poczekać aż erytrytol się rozpuści i dodać pokruszoną tabliczkę czekolady. Co jakiś czas zamieszać i dodać syrop z daktyli (opcjonalnie, jeśli będzie masa dla Nas za mało słodka). Połowę  jeszcze ciepłej polewy przelać na keksówkę ( najlepsza będzie silikonowa, zwykłą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia). Następnie wyłożyć masę i ponownie górę oblać pozostałą ilością polewy. Wstawić do lodówki na ok. 1h do schłodzenia.  Przechowywać w lodówce. 🙂

Napisz komentarz