Fit czekoladki??

Nie znam osoby, która nie uwielbia czekolady. ? Ta słodkości zawsze była na liście produktów, które należy ograniczyć dla osoby chcących  popracować nad swoją sylwetka i zgubić parę zbędnych kilogramów.  A tym bardziej, gdy cierpimy na nadwrażliwości pokarmowe np.  białko mleka krowiego. Jedynie gorzka czekolada i najlepiej ta z najwyższą zawartością kakao min. 60% jest dla nas zdrowsza.

Z tym przepisem czekolada nie jest już na liście zakazanych słodkości. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich czekoladożercow i alergików! ???

Fit czekoladki 

  • Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut chłodzenia

Składniki na 10 dużych czekoladek*:
  • 3 łyżki karobu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 50 ml mleko kokosowe

*proporcje można modyfikować, w celu uzyskania bardziej kakaowego lub karmelowego smaku. Nie można zmniejszać ilość oleju kokosowego, który nadaje czekoladkom stałą konsystencję.

Przygotowanie:
W małym rondlu rozpuścić olej kokosowy, dodać erytrytol lub ksylitol, karob, kakao i mleko kokosowe. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, przelać do foremek i wstawić na 30 min. do zamrażalnika. Po tym czasie można czekoladki przechowywać w lodówce.

 

 

 

 

Napisz komentarz