Frytki z MANIOKU!

Każdy z Nas zna smak frytek z ziemniaków. Ostatnio bardzo popularne zrobiły się też frytki z batatów.

A słyszeliście o Manioku?

Maniok to pochodzące z Brazylii niewiele znane Polakom warzywo. Jest bogaty w skrobię, ale zawiera jeden trujący składnik, który jest na szczęście bardzo łatwy do zniwelowania. Wystarczy, że Maniok zostanie poddany gotowaniu lub pieczeniu i warzywo jest zdrowe i gotowe do spożycia. Nawet samo pozostawienie bulw Manioku w wodzie na ok. 24 godz. niweluje jego szkodliwość.

Może nie spotkaliście się z nazwą Maniok i bardziej znana dla was jest Tapioka, czy puddingi z tapioki. To nic innego jak maniok, ponieważ z bulw Manioku otrzymuje się Tapiokę.

Tapioka posiada świetne cechy prozdrowotne:

  • nie zawiera cholesterolu
  • źródło lekko strawnych węglowodanów (zalecana przy problemach jelitowych, zwłaszcza w biegunkach)
  • zawiera bardzo mało białka
  • jest hipoalergiczna
  • nie zawiera glutenu

Maniok to doskonała alternatywna, źródło węglowodanów i urozmaicenie diety, dla wszystkich borykających się z alergiami pokarmowymi, którzy muszą wyeliminować zboża glutenowe, ziemniaki czy bataty ze swojej diety.

Jak przygotować FRYTKI Z MANIOKU?

Maniok należy obrać, następnie pokroić w paski i ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 min. W między czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni- termoobieg.  Ugotowany maniok delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć na blaszkę, delikatnie posolić, posmarować olejem kokosowym i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 min.

 

Smacznego!

 

Napisz komentarz