GRECKA SAŁATA Z GRILLOWANYM HALLOUMI

Tak to jest latem, że raczej sięgamy po lżejsze potrawy, w szczególności w upalne dni. Sałatki to zawsze idealne rozwiązanie, a dzisiejsza sałata jest strzałem w dziesiątkę! Jeśli lubicie sery, to grecki ser HALLOUMI Wam posmakuje, tym bardziej, że jest to idealny ser do grillowania, więc możecie go wziąć ze sobą zamiast kiełbasy na grilla.

Ser Halloumi nie był tak łatwo dostępny w polskich supermarketach, jednak od pewnego czasu możecie go zakupić w Lidlu.

Trochę pięknej i gorącej Grecji na talerzu i od razu mamy lepszy nastrój. Więcej luzu, spokoju, życia dniem dzisiejszym tu i teraz, to czego moglibyśmy się od nich nauczyć.

Jeśli byliście w Grecji, to ta sałatką przywróci wakacyjne wspomnienia…??

 

GRECKA SAŁATA Z GRILLOWANYM HALLOUMI

Czas przygotowania: 30 min


Składniki na 1 porcję:

  •  ok. 100g halloumo (dostępne m. in w Lidlu)
  •  garść sałaty
  •  50 g winogron
  •  50 g borówki
  •  20g suszone pomidory w oleju
  •  10 g oliwki czarne marynowane
  •  100 g pomidor lub pomidorki cherry
  •  50 g ogórek zielony
  • 10 g mix nasion : dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane
  •  1 łyżeczka krem balsamiczny lub sos balsamiczny:
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  •  1 łyżeczka miodu kub syropu klonowego
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  szczypta soli i pieprzu

Vinegrette do halloumi:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  •  szczypta soli i pieprzu
  •  szczypta ziół prowansalskich lub oregano

Dodatki (opcjonalnie)

  •  ugotowana kokosa ryżowa
  •  pieczywo razowe w formie czosnkowych  grzanek ( można wykorzystać vinegrette do halloumi)

Przygotowanie:


Zaczynamy od przygotowania marynaty do halloumi- oliwę z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez prasę czosnkiem, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzem oraz ziołami.
Na sałacie układamy pokrojone pomidory, oliwki i winogrona przekrojone w połówki, ogórki pocięte we wstęgi za pomocą obieraczki, posiekane suszone pomidory oraz borówki.

Zamarynowane halloumi (wystarczy ok. 15 min marynowania), grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron do momentu zarumieniena się sera. Tak przygotowany ser wkładamy na sałatę. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami i całość polecamy kremem balsamicznym. Można też przygotować swój sos balsamiczny- mieszamy ocet balsamiczny z oliwą z oliwek, miodem/syropem klonowym i przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzem.

 

 

 

Napisz komentarz