Kokosowy mazurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc to ostatni dzwonek na dokonanie wyboru co będzie pieczone. Każdy, kto rozpoczęły walkę o swoją sylwetkę czy lepsze zdrowie jeszcze przed Świętami, pewnie zastawia się co tu teraz upiec, tak żeby nie stracić już osiągniętych pierwszych sukcesów.🤔  Święta Wielkanocne bez ciasta?😥 Oczywiście, że nie ‼😍

Część wypieków, które królują na wielkanocnych stołach mogą być upieczony w wersji fit lub pod nasze indywidualne potrzeby żywieniowe. Nie oznacza to, że nie możesz zjeść ciacha podczas Świat. Jednak warto, chociaż część z nich przygotować w „zdrowszej wersji”. Chociażby taki fit mazurek na spodzie kokosowym🥥 i daktylowym kremem. 🎂 Przepis jest banalnie prosty i expresowy! 😉

Kokosowy mazurek z daktylowym kremem

Czas przygotowania: 30 min

Spód:

  • 8 łyżek mąka kokosowa
  • 5 jajek
  • 2 łyżki olej kokosowy nierafinowany (rozpuszczony) lub masło klarowane (ghee)
  • 1 miarka odżywkabiałkowa- opcjonalnie ( u mnie o smaku tortu)
  • 2 łyżki suszone daktyle lub inny słodzik erytrytol lub ksylitol
  • szczypta sól himalajska

Masa daktylowa :

  • 100 ml mleczka kokosowe lub innego mleka roślinnego np. ryżowe, migdałowe, kokosowo-ryżowe
  • 10 świeżych daktyli lub suszonych (wcześniej moczonych w ciepłej wodzie)
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżka kakao naturalne
  • 1 łyżka rumu- opcjonalnie
  • 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego- opcjonalnie

Dodatki do udekorowania:

  • ulubione bakalie np. płatki migdałowe, orzechy laskowe, suszone morele, suszone figi, jagody goji, nasiona chia
  • dżem niesłodzony np. porzeczkowy, brzoskwiniowy lub inny

Przygotowanie :
Wszystkie składniki na spód połączyć ze sobą, dokładnie wymieszaj i wyłożyć na blachę (najlepiej na papier do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 20 min.

Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładki krem. W przypadku suszonych daktyli, należy  je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 10 min. Następnie można wykorzystać wodę z namoczonych daktyli to posłodzenia kremu czy uzyskania pożądane konsystencji. Tak otrzymany krem wyłóż na upieczony spód kokosowy. Wierz udekorować ulubionymi dodatkami.

Smacznego!💚

Napisz komentarz