Nale艣niki kukurydziane z indykiem po turecku!馃尟

Kto nie lubi nale艣nik贸w w wersji na s艂odko i wytrawnie. Chyba, nie znam takiej osoby. Ja je uwielbiam! Wszystkie nale艣nikarnie, do kt贸rych mia艂am przyjemno艣膰 si臋 wybra膰 serwuj膮 ju偶聽 wersj臋 bezglutenow膮 ciasta i to w艂a艣nie na bazie m膮ki kukurydzianej. Jednak oferta jest na tyle uboga, 偶e mimo u偶ycia m膮k bezglutenowych, zwykle maj膮 one w sk艂adzie mleko lub farsz jest na bazie 艣mietany, jogurtu lub z innym dodatkiem mlecznym.

Co mo偶na w takiej sytuacji zrobi膰? Przygotowa膰 samemu swoje ulubione nale艣niki, kt贸re nie b臋d膮 zawiera艂y nietolerowanych sk艂adnik贸w!:) Przepis na moje ciasto nale艣nikowe jest banalnie prosty. Wystarczy tylko 5 sk艂adnik贸w i otrzymacie chrupi膮ce nale艣niki!

Moja dzisiejsza wersja nale艣nik贸w jest wytrawna. Przygotowa艂am potrawk臋 z indyka po turecku, kt贸ra idealnie komponuje si臋 z kukurydzianym ciastem nale艣nikowym.聽馃構

Nale艣niki kukurydziane ok. 5-6 szt. (du偶ych)


Czas przygotowania: 15 min.

  • 0,5 szklanki m膮ki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
  • 2 jaja
  • 2,5 艂y偶ki oleju kokosowego nierafinowanego (rozpuszczony)
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • przyprawy opcjonalnie: papryka s艂odka, papryka ostra, czarnuszka, curry

Potrawka z indyka po turecku

  • 300 g mi臋so z piersi z indyka
  • 1 ma艂a cukinia
  • 1 ma艂y bak艂a偶an
  • 2聽 艣rednie ziemniaki
  • 1 ma艂a papryka czerwona
  • 1/2 broku艂a lub 200 g mro偶onego
  • 1/2 pomidory w puszce
  • 1/2 czerwona cebula
  • przyprawy:聽 szczypta- sumak, curry, s贸l himalajska, ga艂ka muszkato艂owa, suszona czerwona papryka w p艂atkach
  • 1/2 艂y偶eczki erytrytol/ksylitol- opcjonalnie
  • 1 艂y偶ka olej kokosowy nierafinowany
  • rukola, miks sa艂at-opcjonalnie

Sosy-opcjonalnie:聽

  • ketchup bez dodatku cukru
  • mleko kokosowe z dodatkiem ketchupy i przyprawy curry
  • sos czosnkowy: mleko kokosowe聽 ( 3 艂y偶ki g臋stej cz臋艣ci „艣mietanki”), 1-2 z膮bki czosnku, szczypta soli himalajskiej i pieprzu, szczypta papryki s艂odkiej-opcjonalnie lub oregano

Przygotowanie:


CIASTO NALE艢NIKOWE:

Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 ze sob膮 razem z przyprawami. Ciasto powinno mie膰 konsystencj臋 p贸艂p艂ynn膮, przypominaj膮c膮 tradycyjne nale艣niki, nawet bardziej rzadk膮. Wylewamy ciasto na mocno rozgrzan膮 du偶膮 patelnie teflonow膮, bez t艂uszczu. W trakcie sma偶enie b臋d膮 powstawa膰 drobne p臋cherzyki. Sma偶y膰 ciasto z dw贸ch stron ok. 1 min na stron臋.

FARSZ:

Indyka pokroi膰 w drobn膮 kostk臋. Warzywa pokroi膰 w paski, cebul臋 w pi贸rka i broku艂 podzieli膰 na ma艂e r贸偶yczkiMi臋so podsma偶y膰 na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni przez ok. 5聽 min.,聽 nast臋pnie doda膰 pokrojone warzywa. Ca艂o艣膰 przyprawi膰 i sma偶y膰聽 na mniejszym ogniu do momentu,a偶 warzywa b臋d膮 robi膰 si臋 mi臋kkie ( w szczeg贸lno艣ci ziemniaki i broku艂y) ok. 10-15 min (mo偶na聽 te偶 ugotowa膰 osobno ziemniaki z broku艂ami). Pod koniec doda膰 pomidory z puszki i dusi膰 pod przykryciem przez ok. 5 min, a偶 ziemniaki i broku艂y b臋d膮 mi臋kkie.聽 Tak przygotowany farsz poda膰 w nale艣niku kukurydzianym posmarowanym sosem (patrz wy偶ej-sk艂adniki) z dodatkiem rukoli/miksem sa艂at.

Nale艣niki mo偶na przygotowa膰 te偶 w wersji na s艂odko, wykorzystuj膮c podany przepis bez dodatku przypraw, poza szczypt膮 soli. 艢wietnie komponuj膮 si臋 ze 艣mietan膮 kokosow膮 ze 艣wie偶ymi owocami, bakaliami, d偶emem owocowym czy fit nutell膮 (przepis-fit nutella z awokado聽).

 

Smacznego!馃挌

Napisz komentarz