Orzechowe burgery z tofu

W upalne dni często nie mamy ochoty na mięso, które tego ciepła nam jeszcze bardziej dodaje. Co możemy zjeść zamiast zwykłego burgera mięsnego? Jedną z alternatyw może być właśnie dzisiejszy orzechowy burger z tofu, idealny do warzywnej sałatki czy bułki.🍔

Tofu jest też źródłem białka czy fitoestrogenów, przez co wpływa na gospodarkę hormonalną. Z tego względu zalecam sięgać po tofu nie częściej niż raz w tygodniu, w przypadku osób z zaburzeniami pracy tarczycy. Natomiast dla kobiet borykajacych się z silnymi objawami PMS czy menopauzy, może być doskonałym źródłem właśnie fitoestrogenów.👌

Orzechowe burgery robi się bardzo szybko, wystarczy połączyć kilka składników i usmażyć lub upiec. 😊

ORZECHOWE BURGERY Z TOFU

Wegańskie

Czas przygotowania: 10 min+ smażenie/pieczenie


Składniki na ok. 13 średnich  burgerów

  • 3 opakowania tofu marynowanego lub wędzonego ok. 600g
  • 70 g płatki owsiane (mogą być bezglutenowe)
  • 10 szt. pomidory suszone w oleju
  • 3 czubate łyżki masło orzechowe
  • Szczypta soli himalajskiej lub 1 łyżeczka sosju sojowego (w wersji bg Tamari) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub innego np. oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki wody
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatki: sałata, ulubione warzywa, bułka – opcjonalnie

Przygotowanie:

W blenderze kielochiwym umieścić wszystkie składniki i zmiksować.

Można przygotować masę w dużej misce: tofu rozdrobnić na mniejsze kawałki, pomidory drobno posiekać, czosnek przeciągnąć przez prase. Dodać pozostałe składnik, przyprawić i unieść za pomocą rąk do połączenia się składników.

Następnie uformować burgery i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Można burgery upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stop. przez ok. 10-15 min.

Napisz komentarz