Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii to szybka, smaczna i fit propozycja na każdy posiłek.  Placuszki są lekkie i jednocześnie sycące. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.  Można je przygotować pod swoje preferencje smakowe i eliminacje pokarmowe.  ?

Placuszki z cukinii ok. 12 szt. dla 2 os.

Czas przygotowania: 20 min

  • 1 duża cukinia
  • 4 jajka
  • 70 g płatek jaglanych lub mąki: jaglanej, ryżowej, gryczanej, żytniej razowej
  • ulubione przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
  • szczypta pieprzu, soli himalajskiej i sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia-opcjonalnie (można smażyć na patelni beztłuszczowej)

Dodatki do wyboru:

  • sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki lub świeżych ( w sezonie letnim ) z dodatkiem czosnku, bazylii i szczypty soli himalajskiej i erytrytolu lub inngo słodzika
  • sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem, oregano, szczyptą soli himalajskiej i erytrytolu  lub innego słodzika
  • czerwone lub zielone pesto
  • Ser Feta- pokrojony w kawałki i dodany do masy cukiniowej przed smażeniem
  • Suszone pomidory-pokrojone i dodane do masy cukiniowej przed smażeniem
Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć placuszki na maśle/oleju lub patelni beztłuszczowej. Placuszki można podać z ulubionymi dodatkami np. pesto, sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Napisz komentarz