Sernik BananoFit馃崒

Serniki banonofit聽

Ka偶dy mo偶e mie膰 ochot臋 na co艣 s艂odkiego, a tym bardziej w 艢wi臋ta.聽 Chc臋 Ci udowodni膰, 偶e tradycyjne ciasta mog膮 by膰 r贸wnie偶 zdrowe i fit.聽 Dlatego przygotowa艂am dwa przepisy na genialne serniki w wydaniu bananowy i s艂odko-s艂onym. Zakochacie si臋 w nich od pierwszego pieczenia! Ka偶dy z nich bez glutenu i bez dodatku cukru. Czy to mo偶liwe? Jasne, 偶e tak! Spr贸bujcie sami!:)

Poni偶ej wstawiam przepis na SERNIK BANANOFIT, a przepis na Sernik S艂onko-S艂ony znajdziecie tu…

SERNIK BANANOFIT

Masa:

  • 1 kg ser twarogowy p贸艂t艂usty
  • 4 banany (ok 180g ka偶dy)
  • 40 g m膮ki ry偶owej
  • 3 jajak
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g erytrytolu/ ksylitolu (opcjonalnie)
  • Szczypta soli
  • 40-50 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 g karobu
  • Szczypta soli

Sp贸d:

  • 130 g m膮ki gryczanej
  • 75 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 50 g erytrytol/ksylitol
  • 20 g kakao naturalne
  • Wi臋ksza szczypta soli

Przygotowanie:

Sp贸d: piekarnik rozgrza膰 do 200 stopni (g贸ra i d贸艂). Roztopi膰 olej kokosowy i po艂膮czy膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami na sp贸d. Dok艂adnie wymiesza膰, nie musi to by膰 zwarta masa. Prze艂o偶y膰 do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia, dok艂adnie rozprowadzi膰 ugniataj膮c palcami. Wstawi膰 do piekarnika na 10 min., a偶 sp贸d si臋 lekko zarumieni. Nast臋pnie wyj膮膰 i odstawi膰 do ostudzenia.

Zwi臋kszy膰 temp. Do 220 stop.

Rozpu艣ci膰 olej kokosowy i wymiesza膰 z karobem. Prze艂o偶y膰 na upieczony wcze艣niej sp贸d i r贸wnomiernie rozprowadzi膰.

Masa serowa: banany rozdrobni膰 za pomoc膮 blendera lub widelcem. Za pomoc膮 miksera wymiesza膰 twar贸g. Doda膰 wszystkie sk艂adniki na mas臋, tak 偶eby ca艂o艣膰 si臋 po艂膮czy艂a. Najlepiej zacz膮膰 od m膮ki, cukru i soli. Nast臋pnie jaja i puree z banan贸w. Na sam koniec jogurt naturalny. Przela膰 mas臋 do formy.

Piec w piekarniku w temp. 220 stop. Przez ok. 10 min., nast臋pnie zmniejszy膰 temp. do 150 stopni i piec jeszcze przez 50-55 min. (do momentu a偶 boki sernika b臋d膮 艣ci臋te, a 艣rodek lekko trz臋s膮cy). Po upieczeniu wstawi膰 najlepiej na noc do lod贸wki.

Przed podaniem g贸r臋 mo偶na posypa膰 艣wie偶o zmielonym pieprzem i karobem lub kakao.

Smacznego!

Comments 2

  1. Justyna
    7 kwietnia 2018

    Sernik przepyszny!!! Oczywi艣cie nie by艂abym sob膮 gdybym nie zmodyfikowa艂a馃構ubi艂am bia艂ka oddzielnie i doda艂am na ko艅cu, wyszed艂 cudownie puszysty, lekki… a nast臋pnym razem nie zrobi臋 spodu, tylko podsypie p艂atkami owsianymi, lub innymi, dam zna膰 jak wysz艂o 馃槏

    1. 8 kwietnia 2018

      Pani Justyno ciesz臋 si臋, 偶e smakowa艂o! 馃檪 Tak to jest w kuchni, liczy si臋 kreatywno艣膰. Ka偶dy mo偶e zmodyfikowa膰 przepis pod siebie. Czekam na wiadomo艣膰 jak wysz艂a nowa wersja sernika banonofit馃槉
      Pozdrawiam!馃槈

Napisz komentarz