Sernik s艂odko-s艂ony馃巶

Przepis dla fan贸w czekolady i mas艂a orzechowego- SERNIK S艁ODKO-S艁ONY I TO BEZ CUKRU I BEZ GLUTENU!馃馃崼聽Kolejna super propozycja w wersji fit na 艣wi膮teczny st贸艂!:)

#GLUTENFREE #SUGARFREE

SERNIK S艁ODKO-S艁ONY

Masa:

  • 1kg ser twarogowy p贸艂t艂usty
  • 40 g m膮ki ry偶owej
  • 5 jajek
  • 100 g kakao naturalne
  • 200 g mas艂a orzechowego 100%
  • 50 g erytrytolu/ ksylitolu (opcjonalnie)
  • Szczypta soli

Sp贸d:

  • 130 g m膮ki gryczanej
  • 75 g olej kokosowy nierafinowany/mas艂o klarowane
  • 60 g erytrytl/ksylitol
  • 20 g kakao
  • Szczypta soli

Polewa:

  • 30 g karob
  • 50 g daktyle suszone wcze艣niej namoczone
  • 30 g mas艂o orzechowe
  • 30 g olej kokosowy nierafinowany
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Sp贸d: piekarnik rozgrza膰 do 200 stopni (g贸ra i d贸艂). Roztopi膰 olej kokosowy/mas艂o klarowane i po艂膮czy膰 z pozosta艂ymi sk艂adnikami na sp贸d. Dok艂adnie wymiesza膰, nie musi to by膰 zwarta masa. Prze艂o偶y膰 do tortownicy wy艂o偶onej papierem do pieczenia, dok艂adnie rozprowadzi膰 ugniataj膮c palcami. Wstawi膰 do piekarnika na 10 min., a偶 sp贸d si臋 lekko zarumieni. Nast臋pnie wyj膮膰 i odstawi膰 do ostudzenia.

Zmniejszy膰 temp. piekarnika do 170 stop.

Masa serowa: za pomoc膮 miksera wymiesza膰 twar贸g. Dodawa膰 wszystkie sk艂adniki na mas臋 tak, 偶eby ca艂o艣膰 si臋 po艂膮czy艂a. Najlepiej zacz膮膰 od m膮ki, cukru i soli. Nast臋pnie doda膰 jaja, kakao i mas艂o. Prze艂o偶y膰 do formy.

Piec w piekarniku w temp. 170 stop. przez ok. 50 min. Piekarnik wy艂膮czy膰 i zostawi膰 sernik do ostudzenia.

Polewa: wszystkie sk艂adniki zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋, a nast臋pnie posmarowa膰 polew膮 ostygni臋ty sernik i wstawi膰 najlepiej na noc do lod贸wki.

Smacznego!

Napisz komentarz