TARTA BEZ PIECZENIA Z GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH

Dzisiejsza tarta bez pieczenia, to szybki pomysł na sezonowe owoce w formie ciacha dla gości, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Spód tarty jest low-carb, bez glutenu i składa się, tylko z 4 składników- wiórek kokosowych, nerkowców (lub innych orzechów), ksylitolu i oleju kokosowego. Natomiast galaretka, to miks świeżych owoców leśnych (jeżyny, maliny, porzeczki czarne i czerwone)  z dodatkiem wody, słodzika i agaru, czyli tak naprawdę mus owocowy, z którego zrobiłam galaretkę. Bakaliowy słodki spód idealnie kontrastuje z kwaśną galaretką. Uważam, że taki mus owocowy stanowi zdrowszą alternatywę dla gotowych i kupnych galaretek w torebce. 🙂

Tarta bez pieczenia z galaretką z owoców leśnych

Przygotowanie: 20 min. +1,5-2 h chłodzenia,  forma średnia ok.31


Spód:

  •  200 g wiórki kokosowe
  •  20 g olej kokosowy
  •  200 g orzechy nerkowca lub inne np. laskowe
  • szczypta soli
  • 20 g ksylitol/erytrytol
  • ekstrakt waniliowy-opcjonalnie
  • woda do podlania masy-opcjonalnie

Galaretka z owoców leśnych:

  • 300 g miks owoców leśnych (jeżyny, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, jagody/borówki, maliny), może być też mrożony
  • 100 ml wody
  • 30 g ksylitol/erytrytol
  • ekstrakt waniliowy-kilka kropli, opcjonalnie
  • 15-20 g agar-agar lub pektyna
  • świeże owoce leśne do ułożenia w galaretce

Przygotowanie:


Wiórki kokosowe uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż się trochę zarumienią.  Następnie przesypać do miski. Orzechy zmiksować w blenderze na mąkę  i dodać do wcześniej uprażonych wiórek kokosowych wraz z ksylitolem/erytrytolem, rozpuszczonym olejem kokosowym, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym-opcjonalnie.  Dokładnie wymieszać aż powstanie zwarta, lepka masa. Jeśli masa nie chce się, ze sobą połączyć można dodać trochę wody i ponownie wymieszać.  Uzyskane ciasto wykładamy na spód tarty i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.

Owoce leśne zmiksować i przetrzeć  przez sitko do garnuszka, aby usunąć pestki.  Podgrzać mus owocowy z dodatkiem wody, dodać agar lub pektynę razem ze słodzikiem i ekstraktem waniliowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do ostudzenia. Galaretkę wylać na schłodzony spód, ułożyć świeżę owoce i wstawić ponownie do lodówki na ok. 1,5-2h.

 

Na zdrowie!

Napisz komentarz