Vege Naleśniki z tapioki- bez jajek, glutenu i mleka!

Z kim mi się kojarzą naleśniki? Z dziadkiem, to on był mistrzem naleśników. Kiedy miałyśmy z siostrą ochotę na naleśniki, już dobrze wiedziałyśmy kogo poprosić o ich przygotowanie.♥

Dzieci je uwielbiają i dorośli też.? Niestety teraz coraz więcej z Nas ma problem z tolerancją glutenu, jajek i mleka. A tradycyjny i mój „dziadkowy”  przepis na naleśniki, zawierał w składzie pszenice, jajka, mleko krowie i zwykły cukier…?

Jednak  to nie koniec świata! Naleśniki można zrobić bez tych  tradycyjnych składników. Mam dla Was przepis na naleśniki z tapioki, bez jajek i zwykłego cukru. Wychodzą doskonałe, tylko trzeba zachować właściwe proporcję, bo mąka z tapioki ma to do siebie, że jeśli użyjemy jej samej to wyjdzie nam żel, a nie naleśnik. Dlatego, trzeba ją zmieszać z inną mąka bezglutenowa np. ryżową, czy gryczaną.?

Tak przygotowane ciasto naleśnikowe, jest doskonałe zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań?

Naleśniki z tapioki:

Czas przygotowania: 10 min

  • 105 g/ 3/4 szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej, gryczanej
  • 70 g/ 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 350 ml/1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli himalajskiej
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
  • 10g/1 łyżka erytrytol/ksylitol (zamiennik cukru) opcjonalnie w wersji na słodko
  • Ulubione dodatki: owoce, nasiona i orzechy, krem kokosowy, mleko kokosowe
Przygotowanie:

Mąki wymieszać z wodą dodać szczyptę soli i słodzika. Całość dokładnie wymieszać na gładką konsystencję. Smażyć naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym  lub maśle klarowanym z dwóch stron. Podać z ulubionymi dodatkami. U mnie naleśniki z kremem i mlekiem kokosowym, cynamon, nasionami chia, czarnymi porzeczkami i bananem. 🙂

 

Napisz komentarz