Wegańska tarta z zieloną herbatą-Matcha Cake

Wiemy już, że zielona herbata to jedną z najzdrowszych herbat ze względu na silny potencjał antyoksydacyjne, ale czy wiesz, że jej sproszkowaną odmianę- Matcha, możesz wykorzystać na wiele innych sposobów? Zielony proszek, to doskonały dodatek do ciast, deserów, koktajli, kawy czy mleka. W kawiarniach można już spotkać napoje typu Matchalatte, w których za pobudzające działanie odpowiada dodatek Matchy a nie Espresso.:)🍵

Czym się wyróżnia Matcha od liściastej zielonej herbaty? Matcha to tradycyjna zielona herbata, której liście po wysuszeniu mieli się w kamiennych młynach. Dzięki temu, zaparzona i skoncentrowana Matcha ma o wiele silniejsze właściwości, niż napar herbaciany uzyskany z całych listków. Poza tym podczas uprawy na pewnym etapie okrywa się krzewy specjalną matą, metoda ta powoduje, że roślina produkuje więcej  chlorofilu i aminokwasów, staje się słodsza i bogatsza w antyoksydanty.

Co może być lepszego od zdrowego słodkiego?  Słodkie i zdrowe to idealne połączenie. Dlatego, też przygotowałam kolejny przepis na wegańskie ciasto bez cukru, z dodatkiem antyoksydacyjnego,zielonego proszku-Matchy.🍰

Przepis bardzo prosty, a ciasto doskonałe! 💚

Matcha cake

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki na tartę o średnicy 26cm:

Spód:

  • 100g mąka kokosowa
  • 100g mąka ryżowa lub innej bezglutenowa
  • 2-3 łyżki olej kokosowy nierafinowany stały
  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 1 łyżeczka erytrytol-opcjonalnie
  • Kilka kropli ekstrakt waniliowy
  • ½ łyżeczki soda oczyszczona

Masa:

  • 400g śmietana kokosowa(1 puszka)
  • 100g krem kokosowy (1/2 bloku)
  • 3 łyżki (wcześniej namoczonych w napoju kokosowym liub wodzie)
  • 4 płaskie łyżki agar-agar
  • 2 łyżeczki matcha-zielona herbata w proszku
  • 2 łyżki erytrytol lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Spód: W dużej misce połączyć suche składniki. Dodać olej kokosowy, pokrojonego banana. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać ekstrakt waniliowy, erytrytol (opcjonalnie) i sodę oczyszczoną. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencje, nie może być sypkie. Wyłożyć na spód foremki do pieczenia, zrobić małe dziurki widelcem i piec w piekarniku w temp. 180 stop., przez ok. 20 min.

Masa: W garnku podgrzać śmietanę kokosową z kremem kokosowym. Podgrzewać aż krem kokosowy się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Następnie dodać matche, pudding chia (wcześniej namoczone nasiona chia w ciepłej wodzie lub mleku), wymieszać. Na koniec dodać agar, dokładnie mieszając przez ok. 5 min. Tak przygotowaną masę wlać na schłodzony spód tarty i włożyć na noc do lodówki.

 

Smacznego!:)

Napisz komentarz