Kto nie lubi naleśników w wersji na słodko i wytrawnie. Chyba, nie znam takiej osoby. Ja je uwielbiam! Wszystkie naleśnikarnie, do których miałam przyjemność się wybrać serwują już wersję bezglutenową ciasta i to właśnie na bazie mąki kukurydzianej. Jednak oferta jest na tyle uboga, że mimo użycia mąk bezglutenowych, zwykle mają one w składzie mleko lub farsz jest na bazie śmietany, jogurtu lub z innym dodatkiem mlecznym.
Co można w takiej sytuacji zrobić? Przygotować samemu swoje ulubione naleśniki, które nie będą zawierały nietolerowanych składników!:) Przepis na moje ciasto naleśnikowe jest banalnie prosty. Wystarczy tylko 5 składników i otrzymacie chrupiące naleśniki!
Moja dzisiejsza wersja naleśników jest wytrawna. Przygotowałam potrawkę z indyka po turecku, która idealnie komponuje się z kukurydzianym ciastem naleśnikowym. ?
Naleśniki kukurydziane ok. 5-6 szt. (dużych)
Czas przygotowania: 15 min.
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki
- 2 jaja
- 2,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (rozpuszczony)
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- przyprawy opcjonalnie: papryka słodka, papryka ostra, czarnuszka, curry
Potrawka z indyka po turecku
- 300 g mięso z piersi z indyka
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 brokuła lub 200 g mrożonego
- 1/2 pomidory w puszce
- 1/2 czerwona cebula
- przyprawy: szczypta- sumak, curry, sól himalajska, gałka muszkatołowa, suszona czerwona papryka w płatkach
- 1/2 łyżeczki erytrytol/ksylitol- opcjonalnie
- 1 łyżka olej kokosowy nierafinowany
- rukola, miks sałat-opcjonalnie
Sosy-opcjonalnie:
- ketchup bez dodatku cukru
- mleko kokosowe z dodatkiem ketchupy i przyprawy curry
- sos czosnkowy: mleko kokosowe ( 3 łyżki gęstej części “śmietanki”), 1-2 ząbki czosnku, szczypta soli himalajskiej i pieprzu, szczypta papryki słodkiej-opcjonalnie lub oregano
Przygotowanie:
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą razem z przyprawami. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną, przypominającą tradycyjne naleśniki, nawet bardziej rzadką. Wylewamy ciasto na mocno rozgrzaną dużą patelnie teflonową, bez tłuszczu. W trakcie smażenie będą powstawać drobne pęcherzyki. Smażyć ciasto z dwóch stron ok. 1 min na stronę.
FARSZ:
Indyka pokroić w drobną kostkę. Warzywa pokroić w paski, cebulę w piórka i brokuł podzielić na małe różyczkiMięso podsmażyć na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni przez ok. 5 min., następnie dodać pokrojone warzywa. Całość przyprawić i smażyć na mniejszym ogniu do momentu,aż warzywa będą robić się miękkie ( w szczególności ziemniaki i brokuły) ok. 10-15 min (można też ugotować osobno ziemniaki z brokułami). Pod koniec dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem przez ok. 5 min, aż ziemniaki i brokuły będą miękkie. Tak przygotowany farsz podać w naleśniku kukurydzianym posmarowanym sosem (patrz wyżej-składniki) z dodatkiem rukoli/miksem sałat.
Naleśniki można przygotować też w wersji na słodko, wykorzystując podany przepis bez dodatku przypraw, poza szczyptą soli. Świetnie komponują się ze śmietaną kokosową ze świeżymi owocami, bakaliami, dżemem owocowym czy fit nutellą (przepis-fit nutella z awokado ).
Smacznego!?