Placuszki z cukinii to szybka, smaczna i fit propozycja na każdy posiłek. Placuszki są lekkie i jednocześnie sycące. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je przygotować pod swoje preferencje smakowe i eliminacje pokarmowe. ?
Placuszki z cukinii ok. 12 szt. dla 2 os.
Czas przygotowania: 20 min
- 1 duża cukinia
- 4 jajka
- 70 g płatek jaglanych lub mąki: jaglanej, ryżowej, gryczanej, żytniej razowej
- ulubione przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
- szczypta pieprzu, soli himalajskiej i sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia-opcjonalnie (można smażyć na patelni beztłuszczowej)
Dodatki do wyboru:
- sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki lub świeżych ( w sezonie letnim ) z dodatkiem czosnku, bazylii i szczypty soli himalajskiej i erytrytolu lub inngo słodzika
- sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem, oregano, szczyptą soli himalajskiej i erytrytolu lub innego słodzika
- czerwone lub zielone pesto
- Ser Feta- pokrojony w kawałki i dodany do masy cukiniowej przed smażeniem
- Suszone pomidory-pokrojone i dodane do masy cukiniowej przed smażeniem
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć placuszki na maśle/oleju lub patelni beztłuszczowej. Placuszki można podać z ulubionymi dodatkami np. pesto, sosem czosnkowym lub pomidorowym.